Župani - simbol slovenske lokalne samouprave in demokracije - Granda, Stane (Studia Historica Slovenica, 2017)
Namen članka je predstaviti položaj in vlogo župana skozi obdobje slovenske zgodovine vse od leta 777, ko je bil imenovan najstarejši funkcionar naše lokalne samouprave, pa do sodobnega časa oz. do leta 1993, ko je samostojna slovenska država z zakonom o lokalni samoupravi ponovno vzpostavila funkcijo župana. Pri tem avtor ugotavlja, da je bila avstrijska vlada bolj naklonjena lokalni samoupravi kot oba jugoslovanska režima, kjer je forma, če je bila, prevladovala nad vsebino. Seveda pa so na vsakokratne županske volitve še kako vplivale tudi notranjepolitične in gospodarske razmere na lokalni ravni.
Keywords: demokracija; lokalna samouprava; Slovenija; zgodovina; župani