Slovenske ustvarjene verske skupnosti in njihov kontekst - Lesjak, Gregor (Teorija in praksa, 2016)
Članek analizira posebno skupino slovenskih religijskih organizacij, 'ustvarjene verske skupnosti', pri čemer se navezuje na termin 'izumljene religije', kot ga je utemeljila avstralska religiologinja C. Cusack. Ugotavlja, da so slovenske ustvarjene verske skupnosti močno raznolike (vsaj intendirano) religijske organizacije, ki so v minulih petnajstih letih nastajale kot odziv na določeno pravno vprašanje in/ali protest zoper specifično ravnanje države. Kot izviren in zanimiv, čeprav tudi minoren pojav, se v segmentu samoniklih religijskih inovacij uvrščajo na vnanji rob širše religijske podobe, ki je v članku predstavljena v kontekstu Kataloga slovenskih religijskih organizacij. Ta je izšel iz prve empirične sociološke raziskave novih religijskih in duhovnih gibanj v Sloveniji, ki jo avtorja kontinuirano izvajata vse od leta 2003, do danes pa je prerasel v sistematično urejeno zalogo znanja o vseh slovenskih religijskih organizacijah.
Keywords: Catalogs; cerkev in država; Katalogi; Religious communities; Slovenia; Slovenija; Verske skupnosti