Govoriti slovenščino je prijetno in (/ni pa) lahko - Mercina, Marija (Jezik in slovstvo, 1998)
V poročilu je predstavljeno delo članov skupine odraslih v okviru Univerze za tretje življenjsko obdobje. Skupina se je ustanovila po TV-oddaji o ogroženosti slovenščine, da bi izboljšali svoje jezikovno znanje in jezikovno kulturo. Delo je potekalo v obliki pogovora in vaj ob temah: jezikovna pravila, "lepa slovenščina", kultura v novogoriškem okolju, sodobna književnost, položaj slovenščine v javnosti. - V odgovorih na vprašanja ob koncu tečaja navajajo kot zanimive teme: "slovenščina v javnosti, časopisni članki o položaju slovenščine, poglabljanje in urejanje znanja o jeziku in življenju, govorjeni jezik, sodobna poezija, podeljevanje Škrabčevih nagrad, film Nej gre use v PMD o gojencih Mladinskega prehodnega doma v Jaršah, življenjepisi znanih Slovencev." Ocenjujejo, da jim je tečaj omogočil "prijetna doživetja ob branju, dvig samozavesti in boljše počutje, dvig narodne zavesti, boljše odzivanje na zahteve sodobnega življenja, razumevanje sodobnih jezikovnih razpravljanj in izboljšanje jezikovne kulture."
Keywords: Slovene; slovenščina; jezikovni tečaji; izobraževanje odraslih