The agreement on succession issues and some dilemmas regarding its implementation - Škrk, Mirjam (Zbornik znanstvenih razprav (Pravna fakulteta. 1991), 2015)
Sporazum o vprašanjih nasledstva je bil podpisan šele deset let po razpadu Jugoslavije in je takrat veljal za velik politični dosežek, saj gre za prvo mednarodno pogodbo, ki so jo sklenile državne naslednice SFRJ. Mednarodna skupnost je potrdila njegov prispevek k miru in stabilnosti v regiji. Sporazum ureja skoraj vsa nasledstvena vprašanja - premično in nepremično premoženje, premoženje diplomatskih in konzularnih predstavništev, finančna sredstva in obveznosti, arhive, pokojnine, druge pravice in pravne koristi ter zasebno premoženje in pridobljene pravice. Razprava obravnava sporazum in njegovo uresničevanje, v ospredju pa so najpomembnejša področja, ki še vedno ostajajo neurejena in katerih ureditev vpliva na dvostranske odnose med državami naslednicami in sodelovanje v regiji. Obravnavana so tako pravna vprašanja kot tudi politično ozadje, ki vpliva na uresničevanje sporazuma.
Keywords: Evropsko sodišče za človekove pravice; Jugoslavija; mednarodno pravo; nasledstvo držav; premoženje; sukcesija držav; Yugoslavia