Super športniki kot super junaki - Pisk, Jernej (Šport (Ljubljana), 2018)
V medijih pogosto zasledimo, da novinarji določenega športnika označijo za junaka ali celo za super junaka. Kaj imajo skupnega najboljši športniki in super junaki? Je takšno poimenovanje sploh upravičeno ter v čem obstaja podobnost med njimi? Že v antiki so določene športnike označili za junake, medtem ko so se sodobni super junaški liki pojavili v stripih v ZDA v prvi polovici 20. stoletja. Od tedaj so tako super junaki kot najboljši 'super' športniki postali pomembne del sodobne popularne kulture. V nekem smislu so se super junaki sprva zgledovali po najboljših športnikih, a so jih s svojimi super močmi kmalu prehiteli. Eni in drugi uporabljajo svojo super sposobnost, s katero premagujejo nasprotnike, v družbi delujejo kot vzorniki, s tem pa nanje pade tudi velika moralna odgovornost. A se obenem upravičeno zastavi vprašanje, kakšne so razlike med super junaki in super športniki ter kdo je v resnici vreden našega občudovanja?
Keywords: etika; junaki; športniki; vrhunski šport; vrhunski športniki