Synthesis and characterisation of closed cells aluminium foams containing dolomite powder as foaming agent - Kevorkijan, Varužan (Materiali in tehnologije, 2010)
V delu preučujemo možnost nadomeščanja TiHspodaj2 kot sredstva za penjenje z dolomitnim prahom. Vzorce aluminijske pene smo pripravili s prekurzorji, izdelanimi po postopku metalurgije prahov in po livarskem postopku. Prekurzorje, izdelane po livarskem postopku, smo tudi strojno obdelali in nato še hladno izostatsko stisnili, da smo povečali njihovo gostoto. Ne glede na postopek njihove izdelave, so dobljeni prekurzorji vsebovali aluminijsko matriko in v njej različne koncentracije enakomerno porazdeljenih delcev dolomita ter SiC-delcev različnih povprečnih velikosti. Pene smo v nadaljevanju izdelovali tako, da smo prekurzor zaprli v za ta namen izdelan jekleni model, ki smo ga nato za 10 min vstavljali v peč, ogreto na 700 °C. Kakovost prekurzorjev za penjenje smo ugotavljali na osnovi njihove gostote in učinkovitosti penjenje. Po drugi strani smo kakovost izdelanih pen določali na osnovi njihove gostote, mikrostrukture in mehanskih lastnosti. Eksperimentalne ugotovitve so potrdile, da je aluminijske pene mogoče izdelovati z dolomitnim prahom kot sredstvom za penjenje, tako po postopku prašne metalurgije kakor tudi po livarskem postopku in tako, da so njihova gostota, mikrostruktura, tlačna trdnost in sposobnost absorpcije energije povsem primerljive z vrednostmi, ki jih navaja literatura za Al-pene, izdelane s TiHspodaj2-penilom.
Keywords: aluminijske pene; dolomit; praškovna metalurgija; mehanske lastnosti; mikrostruktura; poroznost