Vpliv epidemije COVID-19 na telesno dejavnost in splošno počutje pri rekreativno telesno dejavnih odraslih - Colja, Evelin (Šport (Ljubljana), 2021)
Zaradi pandemije koronavirusne bolezni 19 se je ustavilo javno življenje, s tem pa tudi organizirane oblike za rekreacijsko telesno dejavnost. Namen študije je bil ugotoviti spremembe pri telesni dejavnosti in sedenju med epidemijo COVID-19 pri telesno dejavnih posameznikih. V retrospektivno raziskavo smo vključili 233 preiskovancev, starih od 18 do 65 let, ki so izpolnili sklop vprašalnikov o telesni dejavnosti in splošnem psihičnem počutju pred epidemijo in med njo. Med epidemijo smo ugotovili nižjo raven visoko intenzivne telesne dejavnosti (-1328 MET min/ teden, p < 0,001), zmerno intenzivne telesne dejavnosti (-480 MET min/teden, p < 0,001) in skupne tedenske telesne dejavnosti (-1873 MET min/ teden, p < 0,001) ter pogostejši čas sedenja med tednom (+4 ure na dan, p < 0,001). Pri moških smo ugotovili večji upad celokupne tedenske telesne dejavnosti med epidemijo v primerjavi z ženskami (-350 MET min/teden, p = 0,021), medtem ko med starostnimi kategorijami ni bilo razlik (p = 0,394). Slabše psihično počutje je bilo povezano z večjim upadom telesne dejavnosti med epidemijo (p < 0,001). Naši rezultati kažejo na upad telesne dejavnosti med epidemijo pri rekreativno telesno dejavnih odraslih in kažejo potrebo po prestrukturiranju organiziranih oblik telesne dejavnosti za prihodnje valove COVID-19.
Keywords: COVID-19; epidemic; epidemije; general well-being; measures; physical activity; splošno počutje; sport; šport; telesna dejavnost; ukrepi