(Ne)ustavnost "začasne uporabe" mednarodnih pogodb - Dovžan, Matjaž (Teorija in praksa, 1998)
Proces evropske integracije in sodelovanja držav spremlja sklepanje mednarodnih pogodb in drugih aktov, ki pogodbenice veže in povzroča različne posledice. Poseben pomen predstavlja način uveljavitve mednarodne pogodbe, tako v notranjepravnem kot tudi v mednarodnopravnem smislu. Prispevek obravnava predvsem notranjepravni vidik, vendar se omejuje zgolj na začasno uporabo mednarodnih pogodb, to je uporabo pogodb pred njeno polnopravno veljavnostjo. Navidez zelo praktičen institut začasne uporabe mednarodnih pogodb lahko pri natančni analizi pravnih določb, ki urejajo to problematiko, postane ustavno sporen. Splošno gledano, legitimnost instituta ni sporna, vsebujejo ga med drugim tudi Dunajska konvencija o pogodbenem pravu iz leta 1969, ustave in zakonodaje mnogih držav. Vendar pa je ob uvedbi možnosti začasne uporabe mednarodnih pogodb v pravni red potrebno natančnejše urediti tudi druge segmente, ki omogočajo in zagotavljajo spoštovanje načela pravne države in načela delitve oblasti.
Keywords: mednarodne pogodbe; ustavnost; ratifikacija; pravna država