The organization of modern societies - Müller, Karl H. (Teorija in praksa, 2012)
Članek skuša na novo osvetliti temeljne organizacijske principe sodobnih družb. V prvem delu sta predstavljena dva modela družbene organizacije: model jedro-periferija in model homogene vertikalne stratifikacije. V drugem delu članek izpostavi dobro znane šibkosti obstoječih stratifikacijskih shem, ki niso zmožne zajeti vseh razsežnosti sodobnih pogojev življenja, v tretjem pa predstavi kompleksno stratifikacijsko shemo z množico različnih področij in dimenzij. V naslednjem koraku dva družbena stratifikacijska modela kombinira s kompleksno stratifikacijsko shemo, ki omogoča, da se lahko izrazita v različnih stratifikacijskih vzorcih. Sledi prikaz rezultatov dveh vzporednih raziskav v Sloveniji in v Avstriji, ki sta bili izvedeni v skupinah 400 zaposlenih in 400 brezposelnih oseb. Rezultati teh raziskav gredo jasno v prid homogeno vertikalnega modela in v glavnem zavrnejo model center-periferija. V zaključku empiričnega dela sledi podrobnejša teoretska razprava o tesni povezanosti med nižjimi segmenti brezposelnih oseb na eni strani in njihovim zdravstvenim stanjem na drugi, s predlogi za nove teoretične navezave med raziskavami socialne neenakosti in medicinskimi raziskavami.
Keywords: Modern society; Sodobna družba; Družbena neenakost; Social inequality; Health; Zdravje; Primerjalne raziskave; Comparative research; Slovenia; Slovenija; Austria; Avstrija; družba; society; življenjske razmere