Zastrta znamenja - Maver, Aleš (Annales. Series historia et sociologia, 2017)
Prispevek obravnava vprašanje disidentstva Katoliške cerkve v Sloveniji v sedemdesetih letih 20. stoletja, v obdobju "vzhodne politike" papeža Pavla VI. Pri tem skušata avtorja položaj v Sloveniji umestiti v širši jugoslovanski, pa tudi srednje- in vzhodnoevropski okvir. Razlike med posameznimi okolji so bile seveda znatne, v Jugoslaviji predvsem med Slovenijo in Hrvaško. Čeprav so razmere po podpisu protokola med Socialistično federativno republiko Jugoslavijo in Svetim sedežem junija 1966 nekaterim katoličanom omogočile nekoliko več manevrskega prostora v javnosti, se bolj ali manj kaže, da je šlo za manjšino. Tudi pisanje revije Znamenje, ki ga prispevek postavlja v ospredje, potrjuje navedeno tezo, saj je do javne besede prihajal le del katoliške skupnosti, drugi pa so bili obsojeni na javni molk.
Keywords: Catholic Church (Slovenia); Central Intelligence Agency; cerkev in država; church and state; disidentstvo; dissidence; Katoliška cerkev (Slovenija); Služba državne varnosti; Znamenje (periodicals); Znamenje (periodika)