Relation between two aerobic capacity tests and competitive successfulness of junior tennis players - Filipčič, Aleš (Kinesiologia Slovenica, 2002)
Na vzorcu 42 teniških igralcev, starih od 12 do 14 let, sta bila opravljena laboratorijski test na tekoči preprogi ter tekaški test na atletski stezi. Z obema smo želeli izmeriti aerobne kapacitete merjencev in ugotoviti, kakšna je možnost napovedovanja tekmovalne uspešnosti ob pomoči obeh tstov. Izbrali smo dve napovedni spremenljivki - maksimalna poraba kisika, tekaški test na 2400 m in eno kriterijsko spremenljivko (tekmovalna uspešnost). Povezanost med izbranima spremenljivkama in tekmovalno uspešnostjo v tenisu je bila analizirana s Pearsonovim korelacijskim koeficientom. Rezultati kažejo, da so povezave med tekmovalno uspešnostjo in tekaško vzdržljivostjo ter aerobno močjo šibko izražene, vendar statistično značilne. Nizka in statistično neznačilna povezanost se kaže med obema napovedanima spremenljivkama.
Keywords: aerobne sposobnosti; raziskave; tekmovalna uspešnost; tenis; vzdržljivost