Lik psa v zbirki Glasovi - Kovačič, Tanja (Studia mythologica Slavica, 2013)
Lik psa je znan tako v slovenskih tradicijah kot tudi pri drugih civilizacijah. Mitološki pes po navadi nastopa kot spremljevalec bogov ali kot varuh umrlih. Avtorica članka se sprašuje katere ideje o psu so se ohranile vse do 20. stoletja in kakšen je bil njihov vpliv na vsakdanje življenje ljudi in na njihove odnose do psov v Sloveniji. Mitološkega psa raziskuje na podlagi zbirke Glasovi. Zaključi, da ima pes pogosto mitološke, vražne in negativne konotacije. Pozitivne lastnosti psa so v analiziranih zgodbah omenjene izredno redko.
Keywords: mythology; oral literature; ljudsko slovstvo; mitologija; ethnology; dogs; folk literature; psi; Slovenia; Slovenija; etnologija