Umetnostno besedilo in otrok (Otrok in knjiga, 1987)
Otrokova osebnost se razvija tudi s plodnim (ustvarjalnim) sprejemanjem umetnostnega besedila, in sicer tako - da pri branju razločuje konotativne prvine besedil in avtorjevo videnje resničnosti primerja s svojimi izkušnjami in doživetji ter s tem ustvarja svoj model resničnosti,- da pomenske vrednosti besedja v besedilu določa s sopomenkami in protipomenkami in - da v metaforičnih zgostitvah besedila najde tisti prostor, ki je besedilno koherenten in ki s svojim zamolčanim sporočilom učinkuje tudi na bralčeva čustva.
Keywords: jezikoslovje; slovensko