Normativna ureditev in preventivna dejavnost na področju nasilja v družini v Sloveniji - Pogorevc, Jovita (Sodobna pedagogika, 2024)
V prispevku predstavljamo izhodišča za oblikovanje zakonodajnih okvirov na področju nasilja v družini v Sloveniji ter pomen obravnav pri posameznih organih. Ob tem prepoznavamo pomembno vlogo preventivne dejavnosti ter predstavljamo primer regionalnega izvajanja preventive v okviru Centra za socialno delo Južna Primorska. Ugotavljamo, da je tovrstno dejavnost treba sistematično in kontinuirano pripeljati do različnih ciljnih skupin, predvsem pa v vzgojno-izobraževalne institucije. V ospredje postavljamo tudi nekatere pomanjkljivosti ureditve področja nasilja v družini, ki se nanašajo na zbiranje podatkov, ki med organi, ki se ukvarjajo s to problematiko, ni povezano.
Keywords: center za socialno delo; centre for social work; domestic violence; education; nasilje v družini; pedagogika; pedagogy; regulations; vzgoja in izobraževanje; zakonodaja