Precipitacija v vodi netopnih bakrovih soli v lesu kot zaščita pred glivami razkrojevalkami lesa - Levanič, Jaka (Acta silvae et ligni, 2025)
V raziskavi predstavljamo metodo zaščite lesa pred glivnim razkrojem s precipitacijo netopnih bakrovih soli v lumnih lesnih celic z uporabo dvostopenjske impregnacije s topnim bakrovim sulfatom in fiksativom, natrijevim karbonatom. Fiksacija z natrijevim karbonatom se je izkazala kot učinkovita metoda za zmanjšanje izpiranja bakra iz vzorcev. Naravna kapaciteta zadrževanja bakra v beljavi bora je okoli 2000 ppm, kar smo določili z izpiranjem po metodi SIST EN 84. S fiksacijo smo uspešno zadržali v povprečju več kot 5000 ppm bakra v vzorcih in praktično preprečili izpiranje bakra iz vzorcev, impregniranih z 0,5-odstotno raztopino bakrovega sulfata (0,5 % ustreza koncentraciji bakrovih ionov v raztopini). Kljub zadostni koncentraci- ji se je pokazalo, da precipitirana oblika bakrovega karbonata v lesu ne deluje kot učinkovit fungicid, kar je verjetno posledica izjemno slabe topnosti v vodi, ki znaša < 0,005 g/L v sobnih razmerah. Izgube mase po testu SIST EN 113-1 kažejo na slabo zaščito pred gobo Coniophora puteana, vendar na zadovoljivo zaščito pred gobo Gloeophyllum trabeum.
Keywords: bakrovi biocidi; copper biocides; copper fixation; fiksacija bakra; fungal decay; glivni razkroj; wood protection; zaščita lesa