Plastic marine pollution - Vanrykel, Anouck (Acta hydrotechnica, 2017)
V oceanih se kopiči velika količina odvrženih plastičnih izdelkov. Plastični izdelki razpadajo v večje število mikroplastičnih delcev, ki vplivajo na življenje v morju. V prispevku smo analizirali vpliv plastičnih delcev na živi svet v morskem okolju ter podali kratek pregled količine in velikosti plastičnih delcev v oceanih. Članek obravnava povezavo med morskimi tokovi in izračunano razdelitvijo koncentracije plastičnih delcev v oceanih. S pomočjo rezultatov oceanografskega modela za beleženje plavajočih delcev razpadle plastike je bilo ocenjeno, da je minimalno število plastičnih delcev v svetovnih morjih 5,25 trilijona z maso 268.940 ton. Glede na izvedeno kvantifikacijo plastičnih delcev smo primerjali stanje med najpomembnejšimi oceani. Analize kažejo odstopanja od pričakovanih rezultatov, ki smo jih v članku komentirali. Prikazali smo nekatere predloge in rešitve za zmanjšanje količin odpadne plastike v oceanih.
Keywords: marine biota; measurements; meritve; microplastics; mikroplastika; morska biota; ocean; onesnaženje; pollution