Analiza plavanja na 400 m prosto pri predmetu Plavanje 1 z osnovami reševanja iz vode - Foški, Tajda (Šport (Ljubljana), 2018)
Namen članka je bilo analizirati plavanje študentov in študentk Fakultete za šport na izpitu 400 m prosto pri predmetu Plavanje 1 z osnovami reševanja iz vode. V raziskavi so bili zajeti vsi študenti in študentke, ki so v študijskem letu 2016/17 uspešno opravili ta izpit. Pri analizi nas je zanimalo, kakšne plavalne tehnike izbirajo študenti in študentke na izpitu, če ta izbira vpliva na končni čas in če obstajajo kakšne razlike v izbiri tehnike glede na spol. Ugotovili smo, da se študenti in študentke poslužujejo vseh treh tehnik, v samostojni obliki ali kombinaciji dveh oz. treh tehnik. Največ študentov in študentk (56 %) se je odločilo za kombiniranje, od teh pa je bila najbolj pogosta izbira kombinacija prsno-kravl (75 %). Primerjanje plavalnih tehnikih in končnih časov je pokazalo, da so študenti in študentke, ki so vseh 400 m plavali kravl, povprečno dosegli za več kot minuto krajši čas od ostalih študentov in študentk. Glede na spol je bila pri izbiri tehnike razlika pri prsnem in kravlu. Kravl je plavalo namreč dvakrat več študentov kot študentk. Obratno je bilo s prsnim.
Keywords: 400 m prosto; izpit; metabolični procesi; plavalne tehnike; plavanje; šport; študentje