Stališča slovenskih učiteljev o vplivu integracije/ inkluzije na učence z različnimi vrstami posebnih potreb v osnovni šoli - Schmidt, Majda (Šolsko polje, 2011)
Številne raziskave omenjajo, da je uspešna implementacija integracije/ inkluzije otrok s posebnimi potrebami (PP) v veliki meri odvisna od pozitivne naravnanosti učiteljev do nje. V empirični raziskavi, ki je predstavljena v osrednjem delu članka, smo analizirali stališča na reprezentativnem vzorcu slovenskih učiteljev (n = 1360) do štirih skupin vplivov (do vpliva integracije/ inkluzije na učence s PP, na vrstnike, na učitelje in na razredno okolje). Pri tem smo kontrolirali vlogo dveh relevantnih karakteristik vzorca, in sicer vrste posebnih potreb (gibalna oviranost, mejne intelektualne sposobnosti, primanjkljaji na posameznih področjih učenja, vedenjske in čustvene motnje) in strokovno znanje učiteljev za delo z učenci s PP. Uporabili smo Impact of Inclusion Questionnaire. Rezultati raziskave razkrivajo, da je stališče učiteljev o vplivu integracije/inkluzije povezano zvrsto posebnih potreb učencev. V kolikor gre za gibalno ovirane, je stopnja soglašanja najvišja, v primeru motenj vedenja in čustvovanja pa najnižja. Dejavnik, ki poleg vrste oz. kategorije posebnih potreb pomembno določa nivo soglašanja z vplivom integracije/inkluzije v naši raziskavi, je strokovno znanje učiteljev za delo z učenci s PP. V našem primeru se je izkazalo, da imajo bolj pozitivno stališče o vplivu integracije/inkluzije učitelji, ki so si to znanje pridobili v različnih oblikah izobraževanja oz. usposabljanja.
Keywords: integracija; integration; inclusion; inkluzija; teachers' attitudes; učenci s posebnimi potrebami; učitelji; pupils with special needs; strokovna usposobljenost; various types of special needs; teachers' professional expertise; defektologija; učni dosežki; socialni dosežki