Zunanja politika majhnih držav - Petrič, Ernest (Teorija in praksa, 1996)
Mogoče je ugotoviti in utemeljiti nekatere posebne, specifične determinante zunanje politike določenega tipa držav, t.j. "majhnih držav". Gre za specifičnost sestave in delovanja njihovih organov za zunanje zadeve, vrednot in ciljev, ki jih s svojo zunanjo politiko uresničujejo, ter sredstev in metod, ki jih majhna država uporablja v odnosih z drugimi državami. Izpostaviti je mogoče predvsem problem koordinacije zunanjepolitičnega delovanja (središčna vloga Ministrstva za zunanje zadeve), ki je potrebna v prilagajanju na izzive, ki jih pred majhno državo postavlja sodobna mednarodna skupnost; potrebo po ohranjanju nacionalne samobitnosti in mednarodne razvidnosti v za Slovenijo neizbežnem vključevanju v Zahodnoevropske integracijske procese (EU in NATO), ki so poleg odnosov s sosedi stalnica slovenskega nacionalnega interesa; ter nujnost strokovnega, kompetentnega in ustrezno kadrovanega delovanja zunanjepolitičnega aparata s predvsem diplomatskimi sredstvi zunanje politike,saj imajo sredstva prepričevanja v zunanjepolitičnem delovanju majhne države nesporno prednost pred sredstvi prisiljevanja.
Keywords: male države; zunanja politika; diplomacija; diplomacy; nacionalni interesi