Clase abierta sobre teatro latinoamericano - Prenz, Ana Cecilia (Verba hispanica, 2009)
Članek v uvodnem delu prinaša splošni oris latinskoameriskega gledališča in pri tem izpostavi razliko med dramskim in uprizoritvenim besedilom ter pomen obrednega gledališča. Sledi podrobnejši pregled argentinskega gledališča prve polovice 20. stoletja. Prvi dve desetletji so zaznamovali španska tradicija, drame iz zivljenja gavčev in dela evropskih priseljencev. Pomembna prelomnica v razvoju je bila leta 1930 ustanovitev "Ljudskega gledališča", ki si je zadalo korenito politično, kulturno, estetsko in družbeno prenovo. Iz te pobude se je razvilo t. i. "neodvisno gledališče", ki pa je zašlo v izrazito socialni tematiki in mu ni uspelo v celoti uresničiti glavnega cilja - uveljaviti izvirno, nacionalno gledališko ustvarjalnost z besedili, v katerih bi se občinstvo lahko prepoznalo. Šele v petdesetih letih, ko se je spremenilo družbeno ozadje, se je pokazala nova priložnost tudi za posodobitev dramske umetnosti, v kateri sta ključni element igralec in avtor oziroma dramsko besedilo.
Keywords: gledališče; theater; 20.st.; Argentina; latinskoameriško gledališče