Changes in emissions of NOx and PM2.5 as a result of the implementation of measures in sectors close to the population - Gamarra, Ana R. (Logistics, supply chain, sustainability and global challenges, 2025)
Članek obravnava različne možnosti za zmanjšanje onesnaženosti zraka z ukrepi, ki se izvajajo v ključnih sektorjih. Trenutne okoljske in energetske politike na evropski in španski ravni so usmerjene v povečanje energetske učinkovitosti ter spodbujanje uporabe obnovljivih virov energije. V študiji smo ob upoštevanju ciljev za leto 2030 v Španiji, v primerjavi z izhodiščnim letom 2021, količinsko ocenili spremembe emisij dveh glavnih onesnaževal, ki vplivata na zdravje – dušikovih oksidov (NOx) in drobnih delcev (PM2,5) – kot posledico izvajanja načrtovanih ukrepov. Ti ukrepi so osredotočeni na sektorje, ki so neposredno povezani s prebivalstvom: stanovanjske stavbe in osebna vozila. Rezultati kažejo, da največje koristi v smislu zmanjšanja emisij izvirajo iz zamenjave cestnega potniškega prometa, ki temelji na izgorevanju, z električnimi vozili ter iz izboljšav energijske učinkovitosti stavb, zlasti kadar mešanica električne energije doseže ciljni delež obnovljivih virov do leta 2030.
Keywords: air quality; atmospheric pollutants; emisije; emissions; kakovost zraka; mitigation measures; onesnaževala ozračja; ukrepi in blažitev