Psihometrična analiza slovenske verzije preizkusov PISA 2006 - Sočan, Gregor (Šolsko polje, 2009)
Na odgovorih slovenskega vzorca dijakov pri preizkusih bralne, matematične in naravoslovne pismenosti v okviru raziskave PISA 2006 smo izvedli psihometrično analizo v skladu s klasično testno teorijo in Raschevim modelom. Glede na kriterije dimenzionalnosti, zanesljivosti ter diskriminativnosti in težavnosti postavk so se preizkusi večinoma izkazali kot zelo dobri. Glede na velikost vzorcev dijakov in velike razlike v diskriminativnosti pa je vprašljivo, ali je Raschev model res optimalna osnova za lestvičenje dosežkov.
Keywords: mednarodne raziskave; PISA; psihometrija; vzgoja in izobraževanje; zanesljivost; znanje