Explicitation and implicitation as translation universals and their occurrences in the Slovene translation of Anglo-American literary texts - Mozetič, Uroš (ELOPE (Ljubljana), 2014)
Članek obravnava eksplicitacijo/implicitacijo kot enega najbolj prisotnih pojavov v slovenski prevajalski praksi. Na podlagi sprejete tipologije eksplicitacije, ki loči med obvezno, neobvezno, pragmatično in prevajanju lastno eksplicitacijo, skuša razprava iz izbora primerov v slovenski prevodni literaturi poiskati razloge za vrsto (ne)ustreznih prevajalskih postopkov ter hkrati predlaga, kjer je to mogoče, bolje rešitve.
Keywords: eksplicitacija; implicitacija; literarna interpretacija; prevajanje leposlovja; prevodne univerzalije