Roles of offenders in human trafficking in Greece - Aposkiti, Christiana (Varstvoslovje, 2026)
Namen prispevka: Prispevek obravnava vloge in samozaznave storilcev trgovine z ljudmi v Grčiji z združevanjem njihovih izjav ter mnenj strokovnjakov glede motivacije, spolno specifične poti v kriminaliteto in mehanizme nadzora. Študija naslavlja pomembno vrzel v raziskavah, usmerjenih na storilce trgovine z ljudmi, tako v grškem kot širšem evropskem kontekstu, saj preučuje motivacije storilcev, organizacijsko strukturo, metode novačenja ter občutke krivde ali zanikanja z vidika spola. Metode: Raziskava je kvalitativne narave in temelji na polstrukturiranih intervjujih s štirinajstimi zaprtimi storilci – sedmimi moškimi in sedmimi ženskami – ter petimi strokovnjaki s področja boja proti trgovini z ljudmi. Intervjuji so bili izvedeni v okviru projekta ASIT (Adequate Support measures and Improved capacities in countering trafficking in human beings), ki ga financira Evropska unija. Z uporabo kvalitativne tematske analize intervjujev so bili identificirane skupne značilnosti ter razlike med moškimi in ženskimi storilci. Ugotovitve: Rezultati kažejo, da strokovni vpogledi dopolnjujejo izjave storilcev, ki vključujejo zanikanje, minimizacijo in prelaganje odgovornosti. Ženske so pogosto poročale o prisili ali manipulaciji sorodnikov ali partnerjev, medtem ko so moški storilci svoja dejanja predstavljali kot sporazumne poslovne dogovore. Pri obeh spolih je bilo zaznati zabrisovanje meje med vlogo žrtve in storilca. Strokovnjaki po vsej Grčiji so kot strukturni dejavnik trgovine z ljudmi izpostavili stalno povpraševanje ter raznolikost profilov storilcev. Omejitve/uporabnost raziskave: Majhen vzorec in zanašanje na samozaznave storilcev omejujeta posploševanje ugotovitev. Praktična uporabnost Z osredotočanjem na zaznave storilcev prispevek poglablja razumevanje dinamike trgovine z ljudmi v Grčiji ter ponuja empirično podlago za oblikovanje politik ter preventivnih in rehabilitacijskih strategij v kazenskem in pravosodnem sistemu.
Keywords: gender; Grčija; Greece; offenders; spol; storilci; trafficking in human beings; trgovina z ljudmi