The utopia of transparency - Alves, Artur Matos (Teorija in praksa, 2019)
Prispevek uvaja koncept "humanizma platform" z namenom preučiti delovanje spletnih posrednikov in ostalih ponudnikov tovrstnih storitev v smeri večje transparentnosti v komunikacijah. Prispevek skuša ponuditi na temelju kritične analize humanističnih tem, ki jih je Facebook vključil v svoje skupinske komunikacije, empirični in kritični vpogled v politično ekonomijo spletnih platform. Glavna ugotovitev je, da je diskurz komunikacijske transparentnosti ključni ideološki dejavnik ekonomije digitalnih platform in da Facebookov diskurz transparentnosti navzven obvladuje terminologija, ki izhaja iz humanističnega "komunitarizma", pri čemer se močno opira na kvantifikacijo, krožni tip argumentacije in implicitno tudi na prakse sporazumevanja.
Keywords: Analiza diskurza; Communication; Discourse analysis; Facebook; Facebook (Electronic resource); informacijska tehnologija; Internet service providers; Komunikacije; Ponudniki internetnih storitev; transparentnost