Heroic subjectivity in Frank Miller's The Dark Knight Returns - Babaee, Ruzbeh (Teorija in praksa, 2018)
Žanr superjunaka je lahko velik izziv. Kako lahko pojasnimo subjektivnost junaka, ki ima nadnaravne moči, moralne norme, pravičnost in ideološko ozadje? Številni avtorji in kritiki interpretirajo superjunake v kulturnih, političnih, verskih in družbenih kontekstih, nihče pa še ni raziskal junakove subjektivnosti kot dinamičnega in nastajajočega pojava. V prispevku raziskujemo razmerje med junakom in subjektivnostjo na primeru zgodbe The Dark Knight Returns (1986) Franka Millerja. Miller prikaže nujnost subjektivne dinamike za sublimno v modelu subjektivnosti, ki postavlja vprašanja o subjektu, ki je pogost v literarnih, psihoanalitičnih in lingvističnih teorijah od sredine 20. stoletja naprej. Zato v pričujoči raziskavi uporabimo koncept "subjekta v nastajanju" Julie Kristeve, s ciljem nakazati, da je subjektivnost v Millerjevi fikciji superjunaka dinamični fenomen.
Keywords: Batman; Comic books, strips, etc.; Justice; Pravičnost; Stripi; Subjectivity; Subjektivnost; Superheroes; Superjunaki