Koncertna dejavnost Festivala Ljubljana: 1953-1963 - Ribizel, Tjaša (Muzikološki zbornik, 2010)
Prireditev Ljubljanski festival je bila ustanovljena 1953, z namenom posredovanja slovenske in jugoslovanske kulture ter podaljšanja kulturne sezone v poletje. V prvih desetih letih festivala je bilo izvedenih 125 glasbenih prireditev, ki so jih izvedli tako jugoslovanski kot tudi tuji ustvarjalci. Posamezne prireditve so se iz leta v leto dopolnjevale in izpopolnjevale. Vsako programsko obdobje (1953, 1954-1959, 1960-1963) pa je zvrstno prineslo nekaj novega in nadgradilo predhodnega.
Keywords: concert repertoire; Festival Ljubljana; glasbene prireditve; koncertni repertoar; music concerts