Telesna vadba kot pomemben del celostne obravnave posameznika - model "moč polne angažiranosti" - Šterbucl, Jure (Šport (Ljubljana), 2016)
Osnovni namen članka je predstavitev izbranega modela celostne obravnave posameznika. Tako uvodoma predstavljamo uveljavljeni model "The Power of Full Engagement" (Moč polne angažiranosti - MPA), avtorjev Jamesa E. Loehra in Jacka Groppela, Model polne angažiranosti vodi posameznika, da skladno z osebnim in poslovnim poslanstvom delujejo po načrtovanih načelih in postopkih, ki vključujejo razvoj na štirih ravneh: na telesni, čustveni, mentalni in duhovni ravni. Opravila na posameznih ravneh so zamišljena po principu ritualov; s ciljem, da ljudje izgubljajo čim manj časa in energije s pripravo in organizacijo postopkov. Model je v osnovi namenjen predvsem poslovnežem in vrhunskim športnikom, za katere so značilne visoke mentalne in čustvene obremenitve ter vzporedno pomanjkanje časa in energije. Program je v Ameriki preverjen in uveljavljen v praksi, z izpeljavo modelnih izvedb v Sloveniji pa smo preko lastnih izkušenj in izkušenj nekaterih udeležencev ovrednotili uporabnost v naših razmerah. Model se zdi primeren in uporaben; predvsem del telesne priprave. Slog predstavitve celotnega modela MPA in nekaterih rezultatov pa udeleženci ocenjujemo kot populističen in kot tako potrebuje prilagoditve za uporabnike v Sloveniji. Sam model oziroma upoštevanje predlaganih rutin lahko pomembno prispeva k kakovostnemu življenjskemu slogu visoko obremenjenih posameznikov.
Keywords: angažiranost; energija; energy; engagement; management; physical preparation; routines; rutine; sport; šport; telesna priprava; upravljanje