Delovno razmerje za določen čas - Novak, Janez (Podjetje in delo, 2013)
Delovno razmerje za določen čas je izjema od pravila, to je sklenitve pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas. Pogodba o zaposlitvi, sklenjena za določen čas, ima enake pravne značilnosti kot pogodba za nedoločen čas, z izjemo omejenega trajanja. Trajanje je določeno z datumom ali z drugimi okoliščinami (na primer izvršitev dela, vrnitev odsotnega delavca in podobno). Zaradi pravne narave in značilnosti delovnega razmerja za določen čas je pravne normeo njem treba ozko in strogo razlagati. Ob tem je upoštevati še pravne institute, ki omejujejo sklepanje delovnega razmerja za določen čas, na primer objektivne pogoje za to obliko dela, prepoved diskriminacije, omejevanje zaporednega sklepanja več pogodb o zaposlitvi (veriženje) in podobno. Članek obravnava pojem in pravne značilnosti delovnega razmerja za določen čas, bistvene značilnosti ZDR, ZDR-A in ZDR-1, sodno prakso Vrhovnega sodišča Republike Slovenije in nekatere sodbe Sodišča Evropske unije. Dodani so sklepi.
Keywords: delovna razmerja; delovno pravo; pogodba o zaposlitvi