Zahteve gimnazijskih učiteljev pri ocenjevanju znanja - Ivanuš-Grmek, Milena (Šolsko polje, 2008)
V prispevku prikazujemo rezultate empirične raziskave, ki osvetljujejo izvajanje gimnazijskega programa v 29 od vseh 56 slovenskih splošnih gimnazijah. Raziskava je bila opravljena v okviru evalvacijske študije Evalvacija gimnazijskega izobraževanja z vidika obsežnosti učnih načrtov, povezanosti znanja in zastopanosti ciljev na Pedagoškem inštitutu v Ljubljani. V raziskavi so sodelovali 420 gimnazijskih učiteljev različnih predmetnih področij in 3104 dijaki. Osnovno raziskovalno vprašanje je bilo, kako poteka pouk v gimnaziji v posameznih fazah pouka: pri pripravi na pouk, pri obravnavi nove učne vsebine in pri ocenjevanju znanja. V prispevku se bomo osredotočili na fazo ocenjevanja znanja, na vsebinske zahteve učiteljev pri ocenjevanju znanja. Rezultati so glede vsebinskih zahtev učitelja pri ocenjevanju znanja pokazali razlike v presojanju pogostosti posameznih zahtev učitelja med učitelji različnih predmetnih področij, glede na letnik, v katerem učitelji poučujejo, kakor tudi na razlike med učitelji in dijaki v presojanju posameznih vsebinskih zahtev pri ocenjevanju znanja.
Keywords: gimnazije; ocenjevanje; preverjanje znanja; učni načrti