Filozofija predmeta, geometrija in fizika - konstruktivizem - Vrečko, Janez (Primerjalna književnost, 2010)
Članek se ukvarja s časoprostorsko problematiko Kosovelovih konsov. Pokazati želi, da je z njimi na evropskih tleh realiziral enega redkih primerov t. i. literarnega konstruktivizma. To je med drugim videti iz "geometrične", inženirske in fizikalne, einsteinovske analize Sferičnega zrcala. Slikovni učinek črke "K" je dejansko učinek konstrukcijskih črt, s katerimi pesnik dosega globino prostora. Izpovedni subjekt je sicer izgnan iz pesmi, a vanjo vstopa kot konstruktor, kjer se pri Kosovelu črka "K" kot "konstruktor" in črka "K" kot Kosovel-avtor slučajno idealno pokrivata.
Keywords: Kosovel, Srečko, 1904-1926; slovenska poezija; literarna avantgarda; constructivism; konstruktivizem