Geometrizacija prostora in filozofija narave - Vrečko, Janez (Jezik in slovstvo, 2014)
Kvadrat pri Kosovelu temelji na konstruktivistični ukinitvi evklidskega prostora in renesančne perspektive. Kosovel se je odločil za konstruktivizem, ker je z njegovo pomočjo sintetiziral mehanično tehniko in organično prirodo. V Kosovelovi sintagmi slamnate strehe gre za polemično obravnavo t. i. socialnega naročila in nepismenih ljudskih množic, s tem pa že za vprašanje o tendenčni umetnosti in socrealizmu.
Keywords: Kosovel, Srečko, 1904-1926; slovenska poezija; constructivism; konstruktivizem; literarna avantgarda; tendenčna umetnost