Zgodbe z obrobja - Ramšak, Mojca (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 2001)
Avtorica v besedilu analizira spomine iz knjižne zbirke Tako smo živeli, življenjepisi koroških Slovencev 1-5 (Celovec 1993-1997). Posebno pozornost posveča spolni in prostorski delitvi dela, nosečnosti, porodu, delu nosečnic, materinstvu, otrokom, negi otrok in spolni vzgoji, a ne v simbolni govorici verovanja, šeg in navad, pač pa v konkretni govorici življenjskih razmer
Keywords: Carinthian Slovenes; koroški Slovenci; zamejski Slovenci; Koroška; Austria; Avstrija; ethnology; etnologija; položaj žensk; življenjske zgodbe; materinstvo