Vidiki (ne)deliberativnosti v parlamentarnih razpravah o Družinskem zakoniku - Kuhar, Metka (Teorija in praksa, 2015)
V prispevku na vzorcu 525 izjav iz slovenskega parlamenta predstavimo izbrane vidike (ne)deliberativnosti v razpravah o Družinskem zakoniku (DZak) v obdobju 2009-2011, pri čemer na osnovi konceptualno nadgrajenega Indeksa kakovosti diskurza (DQI) analiziramo naslednje deliberativne standarde: participacijo akterjev, utemeljevanje zahtev v razpravah znotraj zakonodajnih teles in (ne)spoštljivost. Rezultati kažejo na sorazmerno nizko stopnjo deliberativnosti glede na večino standardov, ki so vključeni v DQI. Poleg relativno visokega deleža izjav brez argumentacije in nespoštljivosti so posebej izrazite razlike glede na spol razpravljavcev, njihovo (ne)podporo zakoniku, pa tudi glede na to, ali gre za predstavnike političnih skupin, civilne družbe ali vlade.
Keywords: Deliberative democracy; Družinski zakonik; Družinsko pravo; Family law; Parlament; parlamenti; Parliament; Posvetovalna demokracija; Slovenia; Slovenija