Povezanost spanja, stresa in delovne zavzetosti pri vrhunskih rokometaših - Andolšek, Jure (Šport (Ljubljana), 2025)
Vrhunski rokometaši so izpostavljeni velikim telesnim in psihičnim obremenitvam, ki lahko vplivajo na njihovo re-generacijo, telesno zmogljivost in delovno zavzetost. Na-men raziskave je bil proučiti razmerje med kakovostjo spa-nja, stresom in delovno zavzetostjo, pri čemer smo izhajali iz modela zahtev in virov dela (JD-R) ter modela napora in okrevanja (ER). V 60-dnevni študiji smo 39 profesionalnih rokometašev (20 moških in 19 žensk) spremljali na podlagi objektivnih (pametni prstan Oura) in subjektivnih ocen spa-nja. Rezultati so pokazali, da je čas do uspavanja edini stati-stično značilen posrednik med stresom in delovno zavzeto-stjo. Športniki, ki zaspijo hitreje, kljub stresu ohranjajo večjo delovno zavzetost. Preizkušanci so poročali o višji kakovosti spanja po tekmah, medtem ko so objektivne meritve poka-zale nižjo kakovost spanja. Ugotovitve raziskave poudarjajo pomen kakovostnega spanja, zlasti trajanja časa do prehoda v spanje, ki se je izkazal kot ključni dejavnik za ohranjanje psihološke pripravljenosti in športne uspešnosti.Ključne besede: delovni stres, kakovost spanja, delovna zavze-tost, model zahtev in virov dela, model napora in okrevanja.
Keywords: raziskave; research; sleep; spanje; sports; sports management; stres; šport; športni management