Korzika - gorati sredozemski otok - Gumilar, Andreja (Geografski obzornik, 2003)
Korzika je gorat sredozemski otok, ki pripada Franciji. Kontrastne naravne razmere omogočajo razne oblike aktivnega oddiha v gorah, pa tudi prijeten počitek na številnih sredozemskih plažah. Zaradi strateške lege sredi Starega sveta je bil otok cilj številnih osvajalcev. Zato je njegova zgodovina odprta knjiga bojev otočanov s tujimi zavojevalci. Tudi zato Korzičani veljajo za ponosen narod, ki še vedno hrepeni po neodvisnosti.
Keywords: domoznanstvo; Korzika; regionalna geografija; zgodovina