Didaktične značilnosti učbeniških kompletov za pouk spoznavanja okolja po oceni učiteljev - Hus, Vlasta (Sodobna pedagogika, 2008)
S kurikularno prenovo osnovne šole je konstruktivistična teorija učenja in poučevanja postala osrednja teorija poučevanja pri predmetu spoznavanja okolja. Izraža se v zasnovi učnega načrta, posledično pa naj bi jo upoštevali tudi pisci učbeniških kompletov. Za pouk spoznavanja okolja obstaja več učbeniških kompletov različnih založb. Z empirično raziskavo smo želeli ugotoviti, kako učitelji tretjih razredov osnovne šole ocenjujejo didaktične značilnosti učbeniških kompletov za pouk spoznavanja okolja. Raziskava kaže, da se pojavljajo razlike v oceni teh kompletov. Po oceni anketiranih se v najpogosteje uporabljenem učbeniškem kompletu najbolj izkazujejo značilnosti sodobnega pouka, tudi konstruktivističnega.
Keywords: učbeniki; učni pripomočki; razredni pouk; spoznavanje okolja; osnovne šole; constructivism; konstruktivizem