Novejša sodna praksa v kolektivnih delovnih sporih - Debelak, Marijan (Delavci in delodajalci, 2011)
Prispevek uvodoma obravnava novejšo sodno prakso Delovno-socialnega oddelka Vrhovnega sodišča RS v nekaterih individualnih delovnih sporih, v katerih so se kot pomembna pravna vprašanja zastavila vprašanja veljavnosti in uporabe kolektivnih pogodb, posameznih določb teh pogodb, odgovornosti predstavnikov delavcev, ipd. V nadaljevanju prispevek povzema nekatera pomembnejša stališča in obrazložitev teh stališč iz kolektivnih delovnih sporov v zadnjem obdobju - od veljavnosti in izvrševanja kolektivnih pogodb, pristojnosti za kolektivno pogajanje, skladnosti akta o sistemizaciji, zakonitosti stavke, do sodelovanja delavcev pri upravljanju.
Keywords: delovna sodišča; delovni spor; delovno pravo; individualni delovni spori; kolektivne pogodbe; kolektivni delovni spori; sodna praksa