Neuspešni poskusi za sprejem zakona o javnih knjižnicah v Kraljevini Jugoslaviji v letih 1929-1935 - Kodrič-Dačić, Eva (Knjižnica, 2000)
Dolgotrajne polemike, ki so se v zadnjem desetletju razvile ob oblikovanju novega zakona o knjižničarstvu, so končno pripeljale do kompromisnega predloga novega zakona o knjižničarstvu, ki je v aprilu leta 2000 vstopil v parlamentarno proceduro. Idejo o oblikovanju enotne zakonodajo za celotno področje javnih knjižnic zasledimo pri nas prvič že v Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev ob koncu dvajsetih let. Različni zakonski predlogi in neuspešno angažiranje bibliotekarjev ob sprejemanju zakona so pustili javno knjižničarstvo brez enotne zakonodaje in prepuščeno neustreznim strokovnim rešitvam v predpisih, ki so urejali delovanje šol in univerz. Kljub temu, da so neurejene zakonske osnove ovirale razvoj javnih knjižnic, pa so osnutki zakona o javnih knjižnicah ustvarili kvalitetno strokovno podlago, iz katere so rasle praktične rešitve ter knjižničarska zakonodaja po drugi svetovni vojni.
Keywords: knjižničarstvo; statute; zakoni; Kraljevina Jugoslavija; Kingdom of Yugoslavia; 1919/1941