Etična socialnodelovna praksa v pandemičnem času - Sobočan, Ana Marija (Socialno delo, 2021)
Socialno delo, poklic, prežet z etičnimi dilemami, je bilo v času pandemije Covid-19 pred velikimi izzivi, saj se je spoprijemalo z novimi načini dela, poglobljenimi stiskami, pomanjkanjem materialnih in človeških virov ipd. O tem so poročale tudi udeleženke mednarodne raziskave, ki je predstavljena v članku. Prepoznanih je bilo šest področij, ki so bila za respondentke osrednja v zvezi z etičnimi izzivi v času pandemije. Na podlagi rezultatov te raziskave so predstavljena priporočila za etično ravnanje socialnih delavk pa tudi za kolektivne usmeritve poklica, podporo organizacij, kjer socialne delavke delujejo, in javno prepoznanje stroke socialnega dela. Predstavljena je tudi preprosta hevristika za ravnanje z etičnimi dilemami, ki je lahko opomnik za premislek o procesih iskanja etičnih odločitev. Avtorica prispevek sklene s pozivom k nujnosti krepitve etične usmerjenosti stroke na individualni, organizacijski in kolektivni ravni.
Keywords: Covid-19; ethical decision-making; ethical dilemmas; ethics; etične dileme; etično odločanje; etika; guidelines; priporočila.; values; vrednote