Zgodovina vakuumske metalurgije - Južnič, Stanislav (Vakuumist, 2000)
Opisujemo razvoj poznavanja fizikalnih lastnosti kovin pred 20. stoletjem v deželah, poseljenih s Slovenci. Obravnavamo tudi razvoj vakuumske metalurgije do srede 20. stoletja, razen vakuumskega naparevanja in naprševanja, ki smo ju že opisali v prejšnjih številkah Vakuumista.
Keywords: vakuumska tehnika; vakuumska metalurgija; zgodovinski pregledi