Uporaba odločitvenih dreves pri modeliranju čistilne naprave za odpadno vodo - Atanasova, Nataša (Acta hydrotechnica, 2002)
Čistilne naprave (ČN) za odpadno vodo so dinamični in kompleksni sistemi, katerih vodenje lahko izboljšamo z različnimi pristopi k modeliranju in napovedovanju delovanja ČN. V nalogi smo poskušali zgraditi uporabne modele za napoved delovanja čistilne naprave z orodji strojnega učenja, točneje z odločitvenimi drevesi. Podatkovna baza, iz katere smo modele gradili, je sestavljena iz enodnevnih povprečnih merjenih podatkov na ČN. Poleg kvantitativnih podatkov je baza sestavljena iz številnih kvalitativnih ocen, kakor tudi iz obsežne mikrobiološke analize. Dosedanja obdelava podatkov je obsegala klasifikacijo podatkov z Linneo+ postopkom. Temu smo dodali izgradnjo preprostih, a dovolj natančnih modelov, ki predvidevajo funkcionalno stanje ČN na podlagi merjenih (kvantitativnih) vhodnih podatkov. Za izgradnjo modelov smo uporabili programski paket WEKA, ki ima vgrajeno večino popularnih algoritmov strojnega učenja.
Keywords: čistilne naprave; decision trees; machine learning; modeliranje; modelling; odločitvena drevesa; odpadne vode; strojno učenje; wastewater; wastewater treatment plant