Classification of cubic vertex-transitive tricirculants - Potočnik, Primož (Ars mathematica contemporanea, 2020)
Končnemu grafu rečemo tricirkulant, če dopušča delovanje ciklične grupe avtorfizmov z natanko tremi, enako dolgimi orbitami na množici vozlišč. V članku klasificiramo vse končne povezane vozliščno tranzitivne tricirkulante. Dokažemo, da je z izjemo nekaj majhnih grafov z ne več kot 54 vozlišči vsak tak graf prizma reda ?$6k$? za neko liho število ?$k$? ali Möbiusova lestev ali pa pripada eni od dveh neskončnih družin, od katerih vsaka vsebuje natanko en graf reda ?$6k$? za vsako liho število ?$k$?.
Keywords: grafi