Šolska izobrazba vrhunskih nogometašev kot kulturni kapital - Križaj, Jožef (Šport (Ljubljana), 2018)
Glavni namen pričujoče študije je bil ugotoviti značilnosti izobrazbe vrhunskih reprezentančnih nogometašev (N = 184) in jo primerjati z izobrazbo njihovih staršev. Bourdieu (1983) definira pridobljeno stopnjo izobrazbe posamezne osebe kot "institucionalizirani kulturni kapital". Tako razlaga kulturni kapital kot z izobraževanjem in okoljem pridobljeno znanje, ki oblikuje razredne razlike med posamezniki. Na vzorcu 184 tako bivših kot aktivnih slovenskih reprezentančnih nogometašev smo s pomočjo prirejenega vprašalnika za aktivne športnike (AS-01) po avtorici Doupona Topič (2005) preučili doseženo stopnjo izobrazbe reprezentančnih nogometašev ter njihovih staršev. Za ugotavljanje razlik med nogometaši in njihovimi starši smo uporabili neparametrični Mann-Whitneyjev test. Rezultati deskriptivne statistike kažejo, da je večina nogometašev (61,0 %) dosegla srednjo šolsko izobrazbo. Visoko šolo je dokončalo v celoti samo 5,6 % nogometašev. Zdi se, da je pridobivanje terciarne izobrazbe za vrhunske nogometaše v obdobju, ko se večinoma ukvarjajo le s športom, zelo zahtevno.
Keywords: izobrazba; nogomet; nogometaši; vrhunski športniki