Učinek šesttedenskega programa 'Zdrave vadbe ABC' na moč odraslih - Pori, Maja (Šport (Ljubljana), 2014)
Namen raziskave je bil preveriti učinek programa 'Zdrava vadba ABC - vadbeno obdobje A' na moč pri telesno nedejavnih odraslih. Vzorec preizkušancev je zajemal 12 telesno nedejavnih odraslih oseb, prebivalcev Žirov, povprečne starosti 43,5 let (SD = 10,5 let). Preizkušanci so predstavljali tako kontrolno (izmerjeni so bili šest tednov pred začetkom vadbe, tik pred ter takoj po končani vadbi) kot tudi eksperimentalno skupino. Pod strokovnim vodstvom so dvakrat tedensko izvajali vadbo po programu 'Zdrave vadbe ABC'. Za preverjanje učinkov vadbe je bilo uporabljenih 6 testov moči iz testne baterije UKK. Učinek vadbe smo preverili z analizo variance za ponavljajoče meritve. Rezultati so pokazali pozitivne statistično značilne razlike v petih testih moči; največji napredek je bil ugotovljen v testih vzdržljivosti v moči. Vadba moči naj bi bila po strokovnih priporočilih sestavina vsake vadbe za zdravje. Priporočljivo je, da bi se nedejavna odrasla populacija v čim večjem številu udeleževala strokovno vodenih vadb, kjer je večji poudarek tudi na izvajanju vaj moči.
Keywords: healthy workouts; inactive people; nedejavni ljudje; physical activity; telesna dejavnost; zdrava vadba