Model stopnje ogroženosti plazov na osnovi multivariatne analize - Komac, Marko (Geologija, 2004)
Pojavljanje plazov je pogojeno s številnimi prostorskimi in časovnimi dejavniki, ki jih delimo na povzročitelje in sprožitelje. Človeško poseganje vprostor sodi predvsem med slednje, ki pa so lahko tudi drugi ekstremni naravnih dogodkov. Za lažje razumevanje povzročitvenih dejavnikov, ki bolj pogojujejo lokacijo nastanka, se uporabljajo različne metode, vse pa temeljijona GIS tehnologiji. Rezultati določijo lokacije, ki so bolj izpostavljene sprožitvenim dejavnikom, torej tudi dejavnostim človeka. Na podlagi rezultatov univariatne analize so podane stabilnostne lastnosti posameznih razredov opazovanih dejavnikov. Medsebojni odnosi med dejavniki so bili analizirani z metodami multivariatne statistike, ki so bili osnova za določitev njihovih relativnih prispevkov k nastanku oz. pojavu posameznih tipov opazovanega pojava. Rezultati analiz so služili za izdelavo modela napovedi tveganja pojavljanja plazov, na podlagi modela pa je bilo območje zahodnega dela osrednje Slovenije razdeljeno na stopnje ogroženosti zaradi plazov.
Keywords: GIS; modeli; napovedovanje; ogroženost; plazovi; prostorski informacijski sistemi; Slovenia; Slovenija; statistične metode