Vertikalni skoki in telesna dejavnost pri Masajih - Robnik, Petra (Šport (Ljubljana), 2024)
Afriško ljudstvo Masaji je znano po svojih običajih in obredih, prepletenih s petjem, plesom in skakanjem. Plemenski rituali s plesom, med katerim živahno poskakujejo visoko v zrak, so del večstoletne tradicije, ki jo izvajajo mladi moški. Bojevniki, imenujejo se morani, med tradicionalnimi obredi s skoki pokažejo svojo moč in spretnost. Pri tem izvajajo ponavljajoče se skoke, ki jih spremljata živahno petje in plesanje, kar lahko traja več ur. Njihovi skoki so podobni skokom z nasprotnim gibanjem vrhunskih športnikov v zahodnem svetu. Masaji so vsaj na videz izjemni predvsem v navezanih poskokih ter dobro izkoriščajo cikel raztezanja in krčenja. Namen članka je predstaviti preliminarno poročilo raziskave o vertikalnih skokih in gibalni aktivnosti Masajev, izvedene v Tanzaniji, ki je obsegala meritve skokov in gibalne aktivnosti, ter povzeti zanimivosti in izzive, s katerimi smo se srečali pri raziskavi.
Keywords: feactive strength index; Maasai; Masaji; physical activity; reaktivni indeks moči; sport; šport; telesna dejavnost; vertical jumps; vertikalni skoki