Maksim Gorki – dramatik ruske revolucije na slovenskih odrih - Troha, Gašper (Slavistična revija, 2025)
Prispevek analizira recepcijo dram Na dnu in Otroci sonca Maksima Gorkega. S pomočjo natančnega branja obeh dramskih besedil ter analize kritiških odmevov njunih uprizoritev oriše razvoj recepcije, ki se je gibala od navdušenega sprejemanja do spoznanja o neaktualnosti te dramatike.
Keywords: Babič, Jože; dramatika realizma-naturalizma; Gorki, Maksim; naturalism; naturalizem; realism; realism-naturalism drama; realizem; recepcija; reception; ruska dramatika; ruska književnost; Russian drama; Russian literature; Slovene theatre; slovensko gledališče; socialist realism; socialistični realizem