Contested heroes - Gavrilo Princip and Rudolf Maister as subcultural icons - Velikonja, Mitja (Traditiones (Ljubljana), 2018)
V članku avtor obravnava dva heroja, Gavrila Principa (1894-1918), člana Mlade Bosne, atentatorja, ki je streljal na nadvojvodo, na naslednika habsburškega prestola Franza Ferdinanda; in na generala Rudolf Maistra Vojanova (1874-1934), pesnika in poveljnika južnoslovanskih sil na spodnji Štajerski in Koroški v letih 1918 in 1919. Avtor je analiziral 43 primerov grafitov in uličnih umetniških del različnih formatov (grafiti, šablone, nalepke, freske itd. Raziskava združuje študije grafitov in uličnih umetnosti s kritično analizo kulta osebnosti političnih voditeljev.
Keywords: 1914/1918; Critical analysis; Cult of the personality; Graffiti; Grafiti; Heroes; Junaki; Kritična analiza; Kult osebnosti; Maister, Rudolf; Princip, Gavrilo; Prva svetovna vojna; subkultura; World war I; zgodovinske osebnosti; zgodovinski spomin