Priznanje in izvršitev domačih in tujih arbitražnih odločb v Sloveniji - Galič, Aleš (Zbornik znanstvenih razprav (Pravna fakulteta. 1991), 2013)
Novi Zakon o arbitraži je z uvedbo obveznega postopka eksekvature zelo spremenil ureditev izvršitve domačih arbitražnih odločb. Nove so tudi določbe o izvršitvi domačih in tujih zavarovalnih in začasnih ukrepov arbitraže. Glede priznanja in izvršitve tujih arbitražnih odločb sprejem ZArbit ni prinesel tako pomembnih novosti, saj je že prej veljala ureditev po Newyorški konvenciji iz leta 1958. Avtor obravnava vprašanja vsebinske presoje pogojev za eksekvaturo ter postopka. Pri tem se kritično sprašuje, ali stališča v sodni praksi, ne le sama zakonska ureditev, omogoča sklep, da je Slovenija "arbitraži prijazna" država.
Keywords: arbitraža; arbitražni postopki; arbitražne odločbe